Příspěvekod TomasB » pon 10. bře 2025 19:33:00
Na každý pád, já to po nějakém čase, co jsem Konu koupil jako novou, zkusil dát na Ctek a dle indikace Cteku bylo zjevné, že dobití bylo na místě. Na servisu baterku měřili a technik mi řekl, že nabíjení průběžně doporučuje. Prostě Kona má to nabíjení z trakční ne úplně dobře řešené. Proto každou chvíli někdo píše (např. na FB skupině), že se ani nedostane do auta. Ona to ta baterka chvíli dá, ale pak je na zahození. Přitom při vhodné péči nemusí být za pár měsíců nebo málo jednotek let na výměnu. Celé je to o tom, že je permanentně podbitá a tím se odepíše. Stačí to jen tu a tam hodit na nabíječku. Podobný problém je u Kugy v určitém období výroby. Taky je to extrémně držené podbité kvůli "ekologii" a baterky pak jdou kukat jako na běžícím páse. A nepomůže ani pečlivé vypínání start stop, protože je z výroby na hovno nastevené dobíjení. První baterka šla kukat u Kugy po 3,5 letech a to mi v servisu říkali, že se řadím mezi rekordmany ve výdrži baterky. Plus tam teda je ještě nezávislé topení. Druhou baterku už tam mám taky asi tak podobnou dobu a zatím vypadá, že je OK. Ale to tak jednou za tejden - dva dávám na nabíječku. Kdybych to nedělal, myslím že už bych tam měl třetí. U Mercedesu se o baterku nezajímám a je to v pohodě a ten už má 5,5 roku. Mají to vyřešeno dobře. Ve Fiestě se start-stopem jsem měnil baterku po 11 letech, kdy prostě chcípla a měla na to nárok. Jenže tam je ten start-stop a dobíjení vyřešeno ještě "symbolicky" a baterka se nabíjí zjevně dobře a není držená podbitá. Je to jak u kterého modelu a jak u kterého ročníku, podle toho, jak moc je dobíjení "uškrcené" v rámci úspory emisí. Protože třeba novější Kugy už ten problém s baterkou nemají.
Nevím, zda má technik od Hyundaje pravdu nebo ne, ale celkem hned věděl a poradil, že tím obejdu ten problém s načítáním baterky, kdy je třeba jet alespoň půl hodiny po externím dobíjení 12V baterky, protože se tomu rozhodí cyklus. Takže mu věřím. Prostě to hned ze sebe vysypal, že je třeba to napojit až za daný bod. Každopádně jsem to sem hodil jako info, které může někomu pomoci. Já baterku hodlám i nadále tu a tam preventivně dobít, je to pro mě otázka 2 minut času a hodlám se řídit doporučením autorizovaného servisu. Tím spíše, že technik byl hned v obraze, o čem mluvím a jak tohle obejít.
Pak tady zaznělo, že nedávat dobíjet přímo na baterku oba póly. U spalováků dávám mínus na kostru na "šroub" k tomu určený. Ovšem u Kony o takovém jednak nevím a pak u toho elektra nechci moc riskovat to někam jinam připojovat.