Renault Scenic e-Tech

Moderátor: Josef

VPisa

Re: Renault Scenic e-Tech

Příspěvekod VPisa » čtv 24. črc 2025 7:46:24

Degradace při 54t km nebude pocitově znatelná. Ani já u Kony po 5 letech a 107t km ji nepociťuji (zatím vše jako u nového)

no jo, ale to je korejec :)
já mám doma 6 let starýho e-soula 64 kwh, tj. stejný systém pohonu v jiný kastli, jako máte Vy, takže vím přesně, jak to korejci s degradací mají :).
respektive nemají ... akorát co vím, tak Kona měla tuším baterka něco LG něco SK, zatímco Soul má všechno jen od SK, což je lehká výhoda, protože podle toho, co jsem tak viděl a četl, by měly být lepší o něco.
nakonec když kouknete na inzeráty áček (mototechny) kde dělají ten aviloo test - a je jedno, do jaký míry ho budem považovat za přesnej, podstatný je, že ho dělají všem stejnej, stejná metodika a podmínky - tak koncern bída, 3-4 roky starý auta klidně 8-10% pryč (vw a enyaqy), tesla no to je snad ještě horší.
Korejec drží jak helvétská víra, kdyť tam sou i původní ioniq28kwh co mají 99% atd.

a Zoe co jsem tak porůznu koukal vychází právě taky docela dobře, ne tak jak korejec (to nikdo), ale o dost líp než koncern a tesla, zatím teda scenic taky ok podle nabíjení a vybíjení.

(jinak takovej ten oblíbenej tesla argument, že je to vlastně od korejců podvod, a uvolňujou buffer a kdesi cosi .... mě je srdečně jedno jak to dělají - já kupujou auto s definovanejma parametrama, a chci, aby je udrželo co nejdéle, ideálně celou dobu životnosti, že jo. to, že to ostatní neumí, je jejich problém, ne korejců).
PavelK

Příspěvekod PavelK » čtv 24. črc 2025 21:31:54

Dobrý den,
My máme objednaný Scenic s dodáním koncem Srpna. Tak doufám, že tam bude ten V2L a one pedál. Jak vyzkouším, dám vědět. Jinak do poslední chvíle jsme řešili Enyaq vs. Scenic.
Pavel Kubík
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » pát 25. črc 2025 20:04:46

PavelK píše:Dobrý den,
My máme objednaný Scenic s dodáním koncem Srpna. Tak doufám, že tam bude ten V2L a one pedál. Jak vyzkouším, dám vědět. Jinak do poslední chvíle jsme řešili Enyaq vs. Scenic.
Pavel Kubík

Zdravím,

co převážilo pro Scenic?
PavelK

Příspěvekod PavelK » sob 26. črc 2025 21:50:30

Jsme rodina s většími dětmi, už nevozime kočárky atd...
Nyní druhý Grand Scenic 2015.
Nakonec rozhodla každodenní Ergonomie, design a cena.obe auta jsem 3x zkoušel, z toho ve finále ihned po sobě.
Scenic + za mě :Tempomat ovládání na volantu, lepší loketní opěrka dveře, fyzická tlačítka klima a větší display před volantem. To jsou věci, co využiji každou jízdu
Enyaq +za mě, trochu větší kufr, tišší na dálnici, rychlejší nabíjení - využiji jen na delší cesty tj. 3-4x za rok
Plus Scenic se nam s ženou líbí více a ve finále byl o cca 60t ve srovnatelné výbavě levnější.ale bylo to velmi, velmi tesné. Dokonce jsme si museli udělat bodovou hodnotící tabulku :D

P. S. Jsme oba klidní řídiči, tudíž jezdíme striktně dle značek (rychlost), nechceme 4x4, silny motor nebo krásná velká kola.
P. S.2 Technicky a prostorem se mi líbila i Tesla, ale žena se te jinosti bála a Y je v LR verzi přes 1250t a jako fyzické osoby zaměstnanci je pro nás přes 150t s DPH znát...
Citigo e IV

Příspěvekod Citigo e IV » čtv 31. črc 2025 22:31:26

Mám Megana i Teslu, ale narovinu, pokud někdo chce elektromobil i na něco jiného než kolem komína, tak tesla nemá konkureci, spotřeba, nabíjení , sít nabíjecích stanic atd. Právě jsem se vrátil z Chorvatska, původně jsem koketoval tam jet meganem, ale když mě navrhne dobíjení všude možně, kde ani nemám čip a abych to plánoval týden dopředu, ne. Jeli jsme Teslou y LR spotřeba za dovolenou 15 kW/100 Km. Do Zadaru z Liberce na tři zastávky
1000 Km. 28+28+36 minut a to jsem jel konzervativně 30% při dojezdu (100 Km rezerva) a dobíjení do téměř 100%
Tesla Y SR 2023
RENAULT KANGOO VAN E-TECH EL EV45 22kW Open Sesame by Renault 2024
RENAULT MÉGANE E-Tech electric EV60 optimum charge 130/22 Kw Techno 2024
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » pát 01. srp 2025 8:30:16

rob.brno píše:
Díky za příspěvek, zaměřil jsem se na to "N" a JDE TO takto přepnout do plachtění s výkonem přesných 0kW. Nádhera :-)
Jenom se musí nelogicky tuknout na brzd.pedál a řadícím pádlem doleva a jen do mezipolohy. V tom N zároven deaktivuje brždění rekuperací.

Zdá se, že využívání plachtění má zásadní význam na snížení spotřeby mimo město a dálnici. Za posledních pár dnů se dostáváme na spotřebu 10-12kwh/100(dle výškového profilu trasy), což je více než 20% pokles. Samozřejmě je zde možnost, že palubní počítač tento styl jízdy špatně vyhodnocuje a údaje jsou nepravdivé, uvidíme co ukáže dlouhodobý provoz.
PavelK

Příspěvekod PavelK » stř 13. srp 2025 11:49:53

update ohledně "našeho" Scenica. Dodávka auta až v druhé půlce září. Ne až tak překvapivě bude auto vyrobeno až po celozávodní dovolené koncem srpna (původně slíbeno výroba přelom červenec/srpen). Zase je tak téměř jisté, že už půjde o inovovaný model.
Pavel
PavelK

Příspěvekod PavelK » sob 13. zář 2025 22:14:14

Tak konečně termín dodání 25.9 mezitím mi přišla nabíječka.
Vzal jsem Made in Czech Ecovolter s redukceni. Provedení vypadá poctivě a promyslene. Snad bude i tak fungovat.
Pavel
20250911_095750.jpg
PavelK

Příspěvekod PavelK » ned 28. zář 2025 8:18:37

Dobrý den, tak nový Scenic už je v garáži. Dostali jsme už i V2L adapter, který je překvapivě kompaktní. Vypadá to, že v CZ zatím není k dispozici one pedal (nešlo mi nastavit). První poznatky. 19" určitě komfortnější než 20", interiér tochu světlejší potahy sedadel, než jsem čekal (máme techno), zajímavé nacvakávání závěsné koule sespodu a vyklápěcí zásuvka na připojení světel držáku na kola. Solarbay lze zmavit jen na půl nebo celá (myslel jsem, že bude více možností). První jízda cca 20km domů 17KWh/100km při 10°C
vice info, až vyzkouším další věci, Pavel
Přílohy
Scenic garaz.jpg
rob.brno

Renault Scenic e-Tech - OBD diagnostika

Příspěvekod rob.brno » ned 18. led 2026 20:26:45

Můžete doporučit nějakou OBD diagnostiku z vlastní zkušenosti, která by se Scenicem fungovala?
PavelK

Re: Renault Scenic e-Tech - OBD diagnostika

Příspěvekod PavelK » ned 18. led 2026 21:27:23

rob.brno píše:Můžete doporučit nějakou OBD diagnostiku z vlastní zkušenosti, která by se Scenicem fungovala?

Dobrý den, já nejsem úplně fanda do aut, takže nic takového nepoužívám.
Možná někdo, jiný, kdo má více technického zájmu.
Pavel Kubík
PavelK

Re: Renault Scenic e-Tech zkušenosti

Příspěvekod PavelK » ned 18. led 2026 21:41:29

Rovnou přidám pár zkušeností.
Líbí se mi adaptivní tempomat. Přijde mi celkem plynulý při dobržďování, umí zpomalit před kruhovým objezdem. Když nejsou auta, tak se dá objet i bez dotyku brzdy. auto nečte semafory (to asi neumí většina) a ani chodce, takže na to pozor. Ovládání tempomatu se mi líbí a je logické. Cukání za volant při přejezdu čar lze nastavit intenzita, tak není moc drsné. Spotřeba nyní v mrazech cca 20 KWh/100km po městě a 22-23 KWh/100km na dálnici (rychlost cca 120km/h). Samozřejmě oceňuji plynulý a svižný rozjezd, ticho i možnost zapnutí topení předem.
Co mě zarazilo: hodně se špiní zadní část a okno (asi daň za aerodynamiku), vypadá to, že nelze ovládat telefonní aplikaci pomocí páčky pod volantem (jako fungovalo v našich obou Grand Scenic 2010/2015) to mě štve nejvíc.... nebo někdo ví, jak u Renaultu s R-link na to?
Jinak jsem moc spokojen.
perlička na závěr. při vánoční rodinné návštěvě jsem s bratrovým BMW X1 4WD diesel rok novým jel pár km do vedlejší "vesnice" a byl jsem překvapen, jak velký rozdíl to byl. BMW líné rozjezdy, jakoby tuhé brzdy a řízení v BMW mi přišlo nějaké nemotorné v provonání se Scenic E-tech... Celkově najednou ten spalovák i prémiový působil těžkopádně.... Tak asi na tom EV fakt něco je :D nebo už jsem zaujatý. ale fakt jsem se snažil na to dívat pragmaticky a sledovat i na cestě zpět.

Nabíječka Ecovolter funguje báječně. Dokonce, když jsem se ptal po lepším umístění ikony start/stop nabíjení v aplikaci. Ejhle po pár týdnech aktualizace a ikona posunuta!
VladislavPisa

Příspěvekod VladislavPisa » sob 24. led 2026 14:47:42

Obd jsem zatím neřešil, ale popravdě mě tj taky.docela zajímá.

Scénicu se nešpiní zadní okno.
Scénic se brutálně prási celej :D . Zadek, boky, skla boční, zrcátka ... Masakr, myslím, že sem nezažil auto, který by se tak neskutečně špinilo.

Za posledních možná už několik.mesicu doslo k zásadnímu zlepšení apky..protože funguje bezvýhradně, snad to vydrží ... Ale už je to dost dlouho, takže začínám být optimista ... Funguje vše, programy, limity nabíjení .... Sláva.

Ovládání android auto přes packu audia nevím, já vlastně z android auto používám jen Spotify, a to zrovna tou páčkou ovládat de.

Spotřeba posledních 10tis (prosinec a leden a poslední týden v listopadu) 20,1. Jaký bylo počasí a mrazy každej zažil, za mě prostě spokojenost.

Jediná výhrada, která přetrvává, je holt absence odvětrávání na telefonu nabíječce, ale co už, zvykl sem si na zahřátej telefon :D .

Jedna perlička, 20-24.12. sme.byli v obertauernu na horách, nabíjel sem na smatrics, a ze 4% na 80% za 38 minut! Což by to auto vůbec nemělo zvládnout, nota Bene v -4 stupních (ok, dál sem samozřejmě předehřev přes navigaci). Ofiko údaj je z 15 na 80 za 36 minut. Já mám ověřeno ze 10-80 dá těch 37 minut, ale že 4 na 80 za 38, v zimě, to mě dost potěšilo.(Mám i dukazni foto :) ).

Připomínka pro všechny nové majitele:
80% není 80%, ale reálné tak 75%.
V posledním procentu z 99 na 100% je přes 4 kWh. Takže na dlouhou cestu má smysl dát celých 100% až do konce a nezariznout to třeba na 98% atd, je to rozdíl třeba 30 - 40 km v dojezdu.
PavelK

Příspěvekod PavelK » pon 26. led 2026 12:59:31

[quote="VladislavPisa"]Obd jsem zatím neřešil, ale popravdě mě tj taky.docela zajímá.

Ovládání android auto přes packu audia nevím, já vlastně z android auto používám jen Spotify, a to zrovna tou páčkou ovládat de.

mě šlo spíše, když zmáčnu tlačítko telefon na volantu, tak bych čekal, že se páčka pod volantem přepne do módu "telefon" ale asi už se od nás čeká jen hlasové nebo display tukací ovládání, přitom se využití páčky i na ovládání telefonu přímo nabízí a fungovala takto ve našich Grand scenicích 2010/2015

Spotřeba posledních 10tis (prosinec a leden a poslední týden v listopadu) 20,1. Jaký bylo počasí a mrazy každej zažil, za mě prostě spokojenost.
jak to děláte s tou spotřebou? prosím nějaké tipy, já zkoušel jezdit manuálně, nejvíc na tempomat i v obci nebo hodně regulovat pádly a nyní v zimě jsem se pod 22 KWh/100km nedostal, zatím tedy najeto cca 3000km od začátku října 2025, odhaduji tak 50% dálnice rychlostí kolem 120km/h

Připomínka pro všechny nové majitele:
80% není 80%, ale reálné tak 75%.
V posledním procentu z 99 na 100% je přes 4 kWh. Takže na dlouhou cestu má smysl dát celých 100% až do konce a nezariznout to třeba na 98% atd, je to rozdíl třeba 30 - 40 km v dojezdu.
takže na denní popojíždění doporučujete klidně v aplikaci nastavit 85%? už jste někdy baterii vyjel až k 0%?
VladislavPisa

Příspěvekod VladislavPisa » pon 26. led 2026 19:51:29

Co se spotřeby týče, já myslím, že je to tím, že jezdím prakticky jenom delší/dlouhý trasy, takže mám jen .málo takových těch 5-10 km v minus 10, kdy než se to v kabině srovná, tak auto žere jak prokoply. A na dlouhých cestách ten efekt topení je prostě mnohem menší.
Jezdím buď plachtění plus padla, nebo tempomat, dálnice vždy tempomat, město hodně tempomat, zbytek tak nak podle chuti.
Pokud nejsem na tempomatu, vždy mám výchozí nastavení pádel 0 - plachtění, regulují v zásadě jen různý kopce atd, nebo přibrzdění před dědinou.
Jinak já najezdím za měsic cca 5000 km, takže těch 10tis po kterých se resetuje ukazatel spotřeby najizdim cca po dvou měsících, a prosinec a ten poslední týden v listopadu ještě nebyly ty obří mrazy.
Mám taky min dálnice, cca 25% teď. V létě to bude víc, teď to ředi víkendový jízdy, kdy jezdíme pravidelně sobotu i neděli na Bukovku /červená voda/, máme tam celosezonni permice, a je to cca 205 km tam a zpět, takže za ten měsíc to udělá klidně 1500 km čisté okreskovy jízdy.
Jinak mě nic nenapadá, ale pokud máte dálnici kolem 22 kWh na 100, tak to já mám taky tak v těch mrazech, já jezdím 130 tempomat a spíš mám 23 na sto. Topím na 21,5 obě místa.
Jakej máte průměr za ty 3tis?
Ono je to na tři měsíce strašně Malej nájezd, je to vlastně 1000 km měsíčně, a každá krátka jízda ve velkých mrazech a bordelu na silnici to kazí, a zároveň velkej nájezd to naředí, ale Malej ne.
Zažil sem taky při klasickým odvozu děti do školy - cca 4 km tam a 4 km zpět (nebo možná 3,něco) v těch echt mrazech s bordelem na silnici spotřebu 28, v létě to jezdím za 13-14 :) tam navíc i minutku dve stojím a topím, to to taky posune nahoru, Scénic tohle započítává do spotřeby.

S tim nabíjením, já nabíjím standardně na 80%, protože mě to dost často stačí - a nabíjím každej den.
Když musím víc, tak si to nastavím tak, aby auto se 100% nečekalo ale hned se jelo.
Nicméně - matematický to prostě vychází, takže by to mělo skutečně sedět.
Zkuste si nabít na 100% až do konce, ať se to prerusi samo, nakonec je to stejné dobrý jednou za měsíc dva udělat kvůli kalibraci, a uvidíte sám, kolik v ty 100 je kWh.
Já sem to poprvé zjistil, když sem jel na dovolenou předloni do Slovinska, takže sem cíleně nabil na 100% - poprvé - a když sem měl ujeto asi 25 km a auto mělo furt 100% tak sem nadával jak špaček že se tomu posral ukazatel spotřeby a jak to budem na dovoleny řešit a krám mizernej :) dokonce sem - po těch cca 25 km - zastavil u nabíječky a vyzkoušel jestli to vůbec bude nabíjet, páč sem měl paranoidní obavu že si auto bude myslet že má furt 100% a nespustí nabíjení ... No a v klidu to nabíjelo, tak sem to asi po 2 kWh (což je samozřejmě víc než 2%) utnul a jel sem dal, a pak si vygooglil, že takhle to Scénic prostě má od víc uživatelů.
Naposledy upravil(a) VladislavPisa dne pon 26. led 2026 20:21:05, celkem upraveno 1 x.
VladislavPisa

Příspěvekod VladislavPisa » pon 26. led 2026 19:55:17

Jo, a k nule sem to vyjel několikrát, asi dvakrát sem dojel domu s 1%, a několikrát pod 5%. No, několikrát ..... To aspoň třeba 20krat už. Možná víc.
Podle různých videí o spodním bufferu máj dole Renaulty taky velkou rezervu, obecně mezi 20 a 30 km je v nule 0%, podle podmínek počasí atd. Však auto to i reflektuje na dojezdu, kdy než se při 5% schovají km, tak ukazuje dojezd třeba 50 km naprosto běžné.
Ale tohle - vyjetí do zastavení - to jsem teda se svým scénicem nezkoušel, ani to nemám v plánu :)
Naposledy upravil(a) VladislavPisa dne pon 26. led 2026 20:17:52, celkem upraveno 1 x.
VladislavPisa

Příspěvekod VladislavPisa » pon 26. led 2026 20:16:12

Hm, ještě mě napadají gumy, já mám celorocky, Michelin crissclimate, mají A na spotřebě. Nevím jak moc to může udělat ,ale.asi něco jo.
Kaštánek

Příspěvekod Kaštánek » stř 04. úno 2026 10:49:37

VladislavPisa píše:Hm, ještě mě napadají gumy, já mám celorocky, Michelin crissclimate, mají A na spotřebě. Nevím jak moc to může udělat ,ale.asi něco jo.

Zdravím. Můžu se Vás zeptat na ty celoročky? Zvažuju nákup Scenica a tak by mně zajímalo, jak jste s těma celoročkama spokojenej. U stávajícího auta mám letní/zimní, ale popravdě přemýšlím nad celoročkama. Žiju na Jižní Moravě, nejsem závodník a do hor jedu v zimě párkrát na běžky (pokud je sníh). Máte nějaký odhad, kolik km vydrží? A ty spotřeby, které uvádíte v dřívějších příspěvcích jsou na celoročkách? A chování na sněhu je v pohodě?

Díky za info
VladislavPisa

Příspěvekod VladislavPisa » stř 04. úno 2026 18:13:40

Spokojenej jsem, já jsem z Kuřimi, taky jižní Morava, nicméně hodně jezdím na Vysočinu, plus prakticky každý víkend oba dny na Bukovku (červená voda), je to v pohodě. Respektive, jako s každýma gumama, je třeba přizpůsobit jízdu podmínkám vozovky.
Jj, ty spotřeby co jsem psal jsou skoro všechny na těch celorockach.
Když jsem auto převzal, tak jsem cca tři měsíce jezdil na těch eko.gumach, co tam byly - a ty sou šílený,.za mě sou fakt priserny a SOU schopný hrabat pomalu i na suchu.
Loni na podzim jsem tam dal celorocky, ty Michelin crossclimate 2 nebo 3, a s nima.je i většina těch spotřeb. Respektive zimní všechny, letní ty úplně první jsou na těch ekogumach.
Na předních kolech ty gumy vydržely cca 50tis, ale už byly teda zpraseny fest, takže jsem dal nový těsně před zimou, no a zadní byly v pohodě, takže je mám pořád, a pořád sou v pohodě, a aktuálně na nich mám 66tis najeto. No a myslím - doufám :) - že vydrží ještě do příštího podzimu kdy bych vyměnil všechny 4.
Mám aktuálně najeto 82tis - rok a 7 měsíců.
Naštěstí je Scénic mezi bevkama i přes velikou baterku celkem lehká váha, takže ty gumy drží.
Ještě k tomu sněhu, ten je to řekl bych úplně cajk, voda dtto, nejhorší je samozřejmě náledí, to je bida, ale to je asi s každejma gumama.
PavelK

Příspěvekod PavelK » stř 04. úno 2026 22:04:39

VladislavPisa píše:Hm, ještě mě napadají gumy, já mám celorocky, Michelin crissclimate, mají A na spotřebě. Nevím jak moc to může udělat ,ale.asi něco jo.

Díky moc za informace. My máme lerni/zimní gumy.
Jezdíme zatim opravdu kolem komína. Teď jsem jednou najel cca 40 km okraj Prahy a spotřeba té jízdy byla 18 KWh. Ale někdy na těch 5-10km je i 22KWh.
Zase máme garáž součástí domu, tak auto vyjíždí z "tepla"
Ještě mě napadlo zda máte zkušenost s rozponanim chodcu a brzdenim pri couvání aby auto nenarazilo? Dle videí bych rozuměl, že to funguje, ale zatím me to nic nedělalo. I když jsem nešel do extrému a radši brzdil s rezervou.