Renault Scenic e-Tech

Moderátor: Josef

Lama

Re: Renault Scenic e-Tech

Příspěvekod Lama » stř 23. dub 2025 9:17:57

rob.brno píše:
Lama píše:
rob.brno píše:Zdá se palub. nabíječka Renaultu umí nabíjet a měnit výkon nabíjení proporcionálně oproti skokům po 1A.
Jak to mají jiná EV?

Skoky po 1A nedělá auto, ale Wallbox...

...... tím, že WB generuje změnu PWM signálu na řídícím pinu proporcionálně, ne skokově.

Asi Vám nerozumím..., EVSE ve WB je nastaveno po skocích 1A. Nechal jsem si vyrobit WB s plynulou regulací, kde potenciometrem otáčím ale chová se to tak, že do auta to jde po skocích, které jsou tak velké, jak výrobce nastavil. Dříve to bývalo např. 6, 8, 10, 16, 32A. Já chtěl plynule, s ohledem na požadovanou plynulou regulaci s FVE a po komunikaci s výrobcem mám EVSE nastaveno od 0 do 32A po 1A, přestože otáčím plynule.
Z FVE nabíjím tedy tak, že jsem si v autě nastavil nabíjecí proud na MIN a tím mám 3x plynulejší regulaci nabíjení prakticky od 2 do 16A po 0,3A (Kona to takto umí).
Je možné, že se pletu a že ty skoky má na svědomí auto, ale v tom případě bych měl vidět v autě a přes OBD pouze skokové změny, což nevidím (jsou plynulé, např. při pozvolném náběhu nabíjení).
Naposledy upravil(a) Lama dne čtv 24. dub 2025 17:07:37, celkem upraveno 1 x.
KONA_CZ Premium 2020/07/17 (115+ t.km za 13,3 kWh/100km dle PP) - servisuji v Hyundai Louda Auto Strakonice 8-)
IONIQ Ultimate 2018 (41 t.km s průměrem 12,0 kWh/100km dle PP)
MiEV 2014 (20 t.km)
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » čtv 24. dub 2025 16:39:03

"...... tím, že WB generuje změnu PWM signálu na řídícím pinu proporcionálně, ne skokově."

Myšleno, tak, že Scenic nabíjí proporcionálně(ne skokově) a tedy WB musí PWM signál do auta generovat taky proporcionálně, tak jak mu velí střídač na základě volných přetoků.
Lama

Příspěvekod Lama » čtv 24. dub 2025 17:06:18

rob.brno píše:"...... tím, že WB generuje změnu PWM signálu na řídícím pinu proporcionálně, ne skokově."

Myšleno, tak, že Scenic nabíjí proporcionálně(ne skokově) a tedy WB musí PWM signál do auta generovat taky proporcionálně, tak jak mu velí střídač na základě volných přetoků.

Děkuji za dopřesnění.
Vám to opravdu takto funguje? Nebo je to jen zdání, jak jste psal?
Chtělo by to vidět nejlépe na křivce grafu.
Můj nový WB s IoTMetrem pouští do Kony "plynule" dle přetoků, ale stále je to lehce skokové (jak jsem psal - v redukovaném MIN po 0,3A). Jsem ale přesvědčen, že pokud bych měl WB, jehož křivka bude plynulá, tak i Kona bude nabíjet plynule.

Mohu se zeptat, jaký WB používáte? (ideálně odkaz) Děkuji
KONA_CZ Premium 2020/07/17 (115+ t.km za 13,3 kWh/100km dle PP) - servisuji v Hyundai Louda Auto Strakonice 8-)
MiEV 2014 (20 t.km)
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » pát 25. dub 2025 16:16:14

Jak moc je nabíjení skokově/proporcionálně nevím, ale s ohledem na třífázové nabíjení by skok po 1A dělal "kvanta" po kroku 700W a to se neděje. Nabíjím Solaxem 22kW:
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/k ... VdL7Ky.pdf
Lama

Příspěvekod Lama » pát 25. dub 2025 16:36:19

rob.brno píše:Jak moc je nabíjení skokově/proporcionálně nevím, ale s ohledem na třífázové nabíjení by skok po 1A dělal "kvanta" po kroku 700W a to se neděje. Nabíjím Solaxem 22kW:
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/k ... VdL7Ky.pdf

Tak Vám blahopřeji, že se vám to takto sešlo - tedy, že auto i WB umí nabíjet plynule. Třeba WB Victron umí nabíjet po 1A skocích. Stejně tak i wallboxy, které používají EVSE...
MiEV 2014 (20 t.km)
VPisa

Příspěvekod VPisa » stř 25. čer 2025 17:40:11

tak po roce pouzivani lehka rekapitulace:
aktualní najezd - 51 tis km.
spotřeby - po deseti tis. km, kdy se resetuje pocitadlo (takze se to i dobre pocita, a hezky me to vyslo na ten rok, ze sem mel 50 tis bez tydne přesně na rok).
0-10tis - 16,4
10-20tis - 17,5
20-30tis - 20,4
30-40tis - 18,2
40-50tis - 16,7
pruměr za celorok: 17,8 kwh/100km
trasy: většina klasické meziměsto s průjezdy dědinama, městečkama, 30% dálnice, 10% čisté město
v zimě ten dojezd o cca těch 20% menší (což je asi vidět na tý spotřebě), žádná tragedie, žádnej zázrak se taky nekoná.
na dálnici tempomat původně striktně 130, teď v poslední době dost často i 140 a víc, protože jsem zjistil, že mezi 130 a 140 není žádnej zásadní rozdíl v dojezdu. zajímavý.
aplikace - jednu chvíli kromě povelu na vzdalený zapnutí klimy/topení nefungovalo nic. asi před třemi měsíce najednou začlo fugnovat všechno, a to trvá (snad se to zas neposere). kamarád poznamenal - a asi má pravdu - že je tam jasná časová korelace s launchem R5 a následně R4, takže je dost možný, že na apce se neměnilo nic (já nic nevidím jako změnu, ani si nevybavuju stažení updatu, a OTA apku taky neřešily), ale Renault posílil servery/cloud přes který ty povely chodí. nic jiného nás nenapadá, smysl to dává.
zajímalo by mě, jestli máte někdo podobnou zkušenost - že se to najednou cca dva až tři měsíce zpět zásadně zlepšilo z takřka nefunkčnosti do 100% funkčnosti.
zároveň už se neděje (to možná už půl roku) to vypadnutí obrazu navigace, který se nahazuje přepnutím profilu řidiče. za první půl rok cca 5x se to asi stalo, pak už nic.
řešil jsem jednu reklamaci, cca při 40tis se začal ozývat pískavej zvuk - jak když drhnou sjetý brzdy - při zatáčení na levou stranu, a z levý strany.
v servise už měli jednoho scenica s tím samým problémem, takže věděli, prý jakýsi plíšek který drži nebo nějak je u brzdový desky bylo potřeba posunout, oprava na cca hodinu, teď už to nepíská (zatím :)).
jinak vše ok, spokojenost maximální (to se odvíjí od toho, jestli se zrovna nesere ta apka, a ta teď už dlouho drží), dojezdy v tomhle počasí bez problémů mezi 500 - 600 km.
PavelK

Re: Renault Scenic e-Tech roční zkušenosti

Příspěvekod PavelK » stř 09. črc 2025 15:34:28

Pane Píša, díky za roční shrnutí. My máme objednán Scenic a tak sháním nějaké informace. Používáte adaptivní tempomat? Umí zpomalit před zatáčkou na klasické silnici? Přejíždění z pruhu po blinkru na dálnici, popojíždět v koloně? Máte zkušenosti s rychlým DC nabíjením-v jakém rozsahu dává smysl dobíjet? kdy se drží rychlost alespoň nad 80KW/h? jsem moc rád, že aplikace nyní drží. toho jsem se trochu bál. díky moc Pavel Kubík
VPisa

Příspěvekod VPisa » stř 09. črc 2025 17:42:56

Tempomat používám hodně, řekl bych, že je velmi dobrý, aspoň na základě srovnání, které mám k dispozici.
rychlost do zatáček upravuje, v koloně se rozjíždí bez nutnosti dát mu pokyn, popojíždění je super. Navíc má fakt vychytaný ovládání, na volantu je mimo jiné tlačítko, kterým se automaticky nahodí předepsaná rychlost v daným úseku, tj. když má přečteno nebo ví z mapových podkladů, že je tam 50 tak stiskem tlačítka se hodí 50, když 130 tak 130, atd. takže třeba z 50 nahodíte jedním stiskem tlačítka 130 atd., pak je tam klasicky tlačítko res. na nahození poslední nastavené rychlosti, a pak samozřejmě můžete nastavovat přes plus a mínus. a k tomu 0 na shození tempomatu. Já jsem si na to tak zvykl, že jsem schopen jezdit téměř bez dotyku plynu a brzdy, jen přes levou ruku na volantu a případně při shození tempomatu zbrždění přes pádla rekuperace. chce to asi trochu cviku, ale je to extrémně pohodlný.
jinak, asi jsem to psal, jezdím zásadně s rekuperací na nule, tj. co nejvíc plachtění, a pádlama přibržďuju kopce atd.
Osobně si myslím, že z hlediska spotřeby je to obvzlášť u tohohle auta nejefektivnější. Doufám, že jste si nechal dát 19tky kola, to taky dělá rozdíl, 3 cm na šířce pneumatiky :).

neumí měnit pruh na základu blinkru (a nebo sem úplně blbej a nevšiml sem si jak to provézt :))

nabíjení je ideální pokud se chcete držet nad 80 kw do 70% pak to tuším padá někam k 60-70 kw, ale úplně přesně si to nepamatuju, protože takhle hodně jsem nabíjel za ten rok a kousek možná tak 5x? každopádně do těch 70%, možná 75% to drží velmi slušně.
na druhou stranu 150 jsem neviděl, nejlíp 149 a většinou tak 145 max. ale je fakt, že jsem na DC všeho všudy nabíjel tak 20-30x za tu dobu co to auto mám.
aplikaci jsem samozřejmě zakřikl, takže pár dní zase blba, ale teď zas už týden funguje. no snad to bude čím dál lepší do budoucna ...

jinak nemám problém se někde potkat, kde byste si třeba ten tempomat vyzkoušel, ale to bychom se domluvili třeba mailem.
PavelK

Příspěvekod PavelK » čtv 10. črc 2025 10:13:24

díky moc za další informace, Pavel
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » stř 16. črc 2025 16:37:18

VPisa píše:... jinak, asi jsem to psal, jezdím zásadně s rekuperací na nule, tj. co nejvíc plachtění,........

Jak se zapíná plachtění(ani rekuperace, ani pohon motoru)?

U nejnižší výbavy Scenicu nejsou pádla rekuperace pod volantem a plachtění se mi nedaří docílit jinak než štelováním pedálu plynu na nulovou spotřebu na tachometru :-(
Pisi69

Příspěvekod Pisi69 » čtv 17. črc 2025 11:41:21

U nejnižší výbavy co si pamatuji z ceníku by mělo byt řazení jako ma např skodovka. Režim D (bez rekuperace) a B (silná rekuperace).
VPisa

Příspěvekod VPisa » sob 19. črc 2025 9:29:46

no, pokud tam nejsou pádla, tak netuším, jak to má defaultně nastavený.

aktuálně už to zas vrže u těch brzd ten plíšek nebo něco, to už asi nechám na garančku při 60tis, bah.

a důležitá poznámka z praxe, kterou jsem zapomněl.

jak má každá automobilka nějak nastavený odečítání procent v průběhu jízdy - například ženin Soul, nebo co vím většina korejských BEV prvních cca 50% odečítají strašně pomalu, a pod 50% to je pak najednou pekelnej kalup, tj. velmi nelinenárně - tak scenic to má úplně jinak.
mezi 99% a 1% je dokonale lineární pokles procent dojezdu podle ujetých km a spotřeby, padá to stejně ať máte 95% nebo 15%.
ale, ve 100% - v tom 1% mezi 99 a 100% - jsou asi 4 kwh kapacity, a není problém ujet mezi 20 - 30 km než vám spadne ukazatel na 99% - a není to skutečně sw nastavením, scenic má reálně v tom jednom posledním procentu poměrově skoro 5% zbytku - ty cca 4 kwh.
toto mám reálně nekolikrát ověřeno z vlastní praxe.
potom má scenic poměrně velký buffer i v nule - podle videí a recenzí, které jsem viděl, které se věnují pravě rezervě v nule a vyjíždění do nuly, tam je dalších cca 30 km (32 km v idealních podmínkách co se teploty týče co si tak vbavuju jeden z těch testů). toto jsem samozřejmě nezkoušel osobně :).

takže principielně, když budete nabíjet do 85%, z pohledu kapacity baterky to vychází vlastně jako na 80%. já teda primárně stejně držím těch 80% když nepotřebuju jet větší dálku, protože scenic má dojezd parádní, ale asi když budete dlouhodobě nabíjet na 85% tak to vyjde vlastně nastejno.

a dva příklady dojezdu z posledních dvou týdnů:
trasa Kuřim - Turnov (před Svitavy s dálnicí kolem Hradce) - Vrchlabí a zpět Kuřim (opět s tím dálničním úsekem kolem Hradce)
celkem 480 km, vyjeto se 100%, dojeto zpět s 15%, spotřeba rovných 15 kwh na 100km, a teoretický dojezd jak podle spotřeby, tak podle procent vychází na cca 580 km. dálnice 130 tempomat, okresky 100 tempomat nebo ve vláčku aut když to jinak nešlo.

trasa - Kuřim - Olomouc - Trojanovice a zpět Kuřim - cca 380 km - vyjeto s 95% a návrat s 18% - cca třetina dálnice 140 tempomat, třetina cca ta 110 mezi Ol. a Vyškovem, tam poctivě 110 tempomat a cca třetina okresky 100 tempomat nebo vláček. tý dálnice je asi trochu víc něž třetina, ale přesnej poměr počítat nebudu :).
teoretický dojezd cca 495 km, podle procent, spotřeby jsem zapomněl skouknout :(. ale vychází to matematicky na cca 17,5.
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » pon 21. črc 2025 8:26:40

V základní verzi výbavy nejsou +/-pádla, ale režim D/B se přepíná pádlem směru jízdy. Nicméně režim D i tak rekuperuje odhaduji určitě přes 30kW, takže se o plachtění nedá mluvit a zbytečně to snižuje dojezd.

V zimě mě zase začne vadit absence tlačítka/menu manuální aktivace ohřevu baterie.

Provozujeme Scenica v rozsahu 20-80proc. SOC(to je nějakých 330km dojezdu). Schéma nabíjení se nám ustálilo v režimu víkendového nabíjení, kdy se baterie nabije z FVE na těch 80roc. v čase přes poledne, kdy jsou SPOTové ceny kolem nuly, pak se v pracovních dnech "vyjíždí" nabitá baterie a tak furt dokola.

U dojezdu má vliv míra stoupání, spotřeba "do kopce" z Brna k Jihlavě je vyšší než "z kopce" od Jihlavy do Prahy.

Pro Příklad našeho dojezdu uvedu cestu po dálnici z Brna do Berouna a zpět (500km), kdy se vyjelo 98proc.bat, po dálnici se jelo 110km/h.
VPisa

Příspěvekod VPisa » pon 21. črc 2025 12:00:56

fakt přes 30? :o nepřidal jste nulu?
s pádlama ten nejnižší stupeň taky není úplná nula, lítá to někde mezi 1 kw a cca 5 kw, s tím, že z kopce to rekuperuje víc, a naopak rovina nebo dokonce protikopec když sem rozjetej, tak bere ten cca 1 kw, nebo jsem viděl i nic, ale to zřídka.
30 kw, to už je minimálně první stupně rekuperace, možná spíš někde mezi prvním a druhým.

jo ten čudlík je škoda že to nemá, takhle je to nekomfortní, sice to funguje přes tu navigaci, ale není to ono z uživatelskáho hlediska.
Vlastně jinak, to mě ani nevadí, mě vadí, že nikde nevivím, že se ten předehřev aktivoval, nějaká ikonka atd., pak by měl bylo vlastně jedno, že to musím nahazovat přes tu navigaci, protože bych měl hned zpětnou vazbu že jsem to zadal správně.

tak ty kopce, to je klasika, takhle to má i ženin soul.
V zimě cesta do Rakouska Scenicem, Obertauern, tam to sežralo cca 120% baterky, zpět to sežralo 80 % :). 460 km cesta myslím, nebo tak nějak, z toho cca 300 km dálnice. Na tý cestě zpět, jak je tam to dlouhý klesání, jsem nabil 2% než jsem sestoupal z Obertaurnu těch cca 6 km, a spotřeba se mě ukazovala 0,0 celých 28 km než se to začlo pomaloučku zvedat, a třeba po 110 km jsem tam měl nejakých 7,5 kwh na 100 :).

jo to sedí jak píšete s tím Berounem, to je spotřeba cca 17 kwh na 100, to tak při té 110 mám tak nějak taky. já sem zjistil, že mezi 130 a 140 není velkej rozdíl ve spotřebě, ale 150 už jo.
a mezi 110 a 130 samozřejmě taky.
každopádně to je za mě pořád krásnej dojezd, otočit dálnici 500 km, byť 110 kmh. Na dojezd si rozhodně nemůžu stěžovat ...
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » úte 22. črc 2025 8:54:53

VPisa píše:30 kw, to už je minimálně první stupně rekuperace, možná spíš někde mezi prvním a druhým.

každopádně to je za mě pořád krásnej dojezd, otočit dálnici 500 km, byť 110 kmh. Na dojezd si rozhodně nemůžu stěžovat ...

Bohužel Scenic neukazuje číselně aktuální spotřebu, pouze má čarový ukazatel -20 až +40kW. Při rychlosti 45km/h tento ukazatel míří k těm spodním 20kW v režimu D.
Nemožnost plachtit mě štve, zvlášt když má Scenic všechny předpoklady pro nulovou rekuperaci s buzeným motorem, který se nemusí oproti magnetům odbuzovat.

Dojezd je díky velké baterii krásný, dle mého má Scenic stále nejlepší poměr ceny za dojezd.
Josef
Moderátor

Příspěvekod Josef » úte 22. črc 2025 9:32:55

Jsou to Francouzi, musí mít vždy něco extra :) např. jejich otevírání oken u řadící páky apod.

Jinak Scénic je povedené auto a s velkou baterií má skvělý dojezd, navíc i spotřeba je výborná. To už ostatně bylo vidět i v testech Nylana Bjorna. Cena Long Range kolem 1 mil. vůbec není špatná, zde už bude záležet na preferencích, protože Elroq 85 se stejnou cenou má jako přímý konkurent dobře našlápnuto.
Audi Q4 Sportback e-tron 50
VPisa

Příspěvekod VPisa » úte 22. črc 2025 13:27:43

tak dneska jsem se na to celou cestu soustředil, a při "plachtění to odhadem bere tak 2-5 kw, ponejvíc tak cca 4 kw - i jsem si virtuálně rozdělil ten sloupeček 0 - -20 na čtvrtiny, takhle nějak to sedí.
rekuperace lvl 1 je pak od 19 cca (těsně pod čarou těch -20) pak výš tj. asi plus dalších cca 5.
další stupně samozřejmě netuším, ale odhadem těch 30 by vycházelo mezi rekuperace 1 a 2.
jestli to Dčko ukazuje skoro těch 20, tak je to škoda. I s těma pádlama by to šlo vylepšit na úplnou nulu, jak říkáte, ten typ motoru by tomu svědčil, a myslím, že se to mimo jiné projevuje v těch 140 kmh, ta absence odbuzení, kdy tam ta leticí cihla má menší vliv než absence bludných proudů.

s tím poměrem cena dojezd naprosto souhlasím.

Elroq přes stejnej vnější rozměr má menší kufr, tohle je konkurence spíš pro enyaq, ten kufr je fakt hodně prostornej a kupodivu i super praktickej.
Scenic má větší dojezd a ten kufr atd., lepší kapličku, čímž trošku kompenzuje absenci HUD.
jo, a teď po tom tech updatu má navíc ještě V2L a pak nově aktivaci profilu řidiče automaticky podle xichtu, což je oboje super, a to bych třeba ocenil.
Elroq má lepší nabíjení, lepší apku (hele, to spekuluju, ale nevěřím, že by to mohla být větší bída něž tady), a víc možností výbavy, který scenic ani nemá (matrix světla a 4x4).
Takže, když se odhlédne od subjektiv (design, vnitřní vnější, logika ovládání, kterou každej preferuje nějakou), je to otázka priorit co kdo preferuje.
jinak zrovna bjorn s tím nic moc nepředvedl, měl navíc tu nejblbější konfiguraci, 20 a ještě ty pseudosportovní s horším Cx. ale třeba itsonlyelectric na 19 tkách měli spotřeby jako jezdím já, a teďko jakejsi Polák má super videa, kde je to naročený bez střihu, jen zrychleně, takže je to krásně transparentní co jak jede, a tam ty spotřeby po městě sou snad lepší, než co jsem schopnej sám :).
a co je pozitivné, řekl bych, že zatím, pří 54tis a rok a měsíc stáří, z pohledu nabíjení i z pohledu dojezdu nevidím žádnou degradaci.

Já bych aktuálně šel znovu do Scenica, respektive případně počkal na CLA kombi, který je ale o něco dražší, a musím si vyzkoušet, jeslti by mi stačil vnitřní prostor a kufr.
takže ideálně čekám na ten Embleme čistě elektrickej, případně novej scenic updatovanej, nebo grand scenic (a tiše doufám, že tu apku časem dotáhnou, páč to je fakt ostuda).
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » úte 22. črc 2025 20:07:49

Před rokem kdy jsme řešili výběr, výcházel nejlépe Scenic(starý Enyaq byl dražší a problémový). Dnes už by jsme se rozhodovali mezi Scenicem a novým Enyaqem.

U Scenicu mi vadil práh kufru vzadu- nedá se na něj sednou a těžké věci se hůř vytahují a přední náhon, ale nejsou to zásadní věci. Předplatili jsme si za 24t kč garančky a rozšířenou záruku na 5let a 150t km, to je velice dobrá cena oproti ostatním.

Každopádně jsem s EV spokojen, oproti spalováku je to jiný level.

Taky Vám Scenic podprahově při jízdě trochu píská(asi PWM výkonová elektronika)?
Lama

Příspěvekod Lama » úte 22. črc 2025 21:28:49

Když jsem hledal nástupce za svoji Konu, tak jsem žádné EV dosud nenašel... ,ale když to tady tak poslední dobou pročítám, tak si říkám, že Scenic by asi mohl být ve výběru nástupce...

Kona měla záruku 5 let v ceně a 180t km na baterku. Za 5 let a 107t km jsem na garančkách zaplatil celkem 22.034,- Kč, což vychází podobně jako u Vás...

To plachtění (pokud to nemá pádla), tak asi jedině občas vyřadit na "N"...

Degradace při 54t km nebude pocitově znatelná. Ani já u Kony po 5 letech a 107t km ji nepociťuji (zatím vše jako u nového).
MiEV 2014 (20 t.km)
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » stř 23. črc 2025 10:19:40

Lama píše:Když jsem hledal nástupce za svoji Konu, tak jsem žádné EV dosud nenašel... ,ale když to tady tak poslední dobou pročítám, tak si říkám, že Scenic by asi mohl být ve výběru nástupce...

Kona měla záruku 5 let v ceně a 180t km na baterku. Za 5 let a 107t km jsem na garančkách zaplatil celkem 22.034,- Kč, což vychází podobně jako u Vás...

To plachtění (pokud to nemá pádla), tak asi jedině občas vyřadit na "N"...

Degradace při 54t km nebude pocitově znatelná. Ani já u Kony po 5 letech a 107t km ji nepociťuji (zatím vše jako u nového).

Díky za příspěvek, zaměřil jsem se na to "N" a JDE TO takto přepnout do plachtění s výkonem přesných 0kW. Nádhera :-)
Jenom se musí nelogicky tuknout na brzd.pedál a řadícím pádlem doleva a jen do mezipolohy. V tom N zároven deaktivuje brždění rekuperací.

Scenic má v základu záruku 5let a 100km. V těch 23t kč příplatku je 13t na ty garančky každým rokem a zbytek 10t je na zvednutí záruky ze 100t km o dalších 50t.